З 21 по 23 червня 2023 року на базі Морського університету у Гдині (GMU), Республіка Польща, проходила 15 Міжнародна наукова конференція «Морська навігація та безпека морських перевезень» (TransNav) https://transnav2023.umg.edu.pl/ .

Конференція була організована факультетом навігації GMU та Морським інститутом (Nautical Institute), Лондон, Великобританія.

У конференції взяли участь вчені та професіонали морської індустрії з 45 країн світу. Конференція присвячена розповсюдження знань, досвіду та результатів досліджень стосовно судноводіння, безпеки судноплавства та  інших проблем, пов’язаних з діяльністю морського транспорту.

Національний університет «Одеська морська академія» (НУОМА) на конференції представляли професор кафедри морських технологій почесний секретар Морського інституту України Володимир Торський та старший викладач кафедри управління судном капітан далекого плавання Дмитро Жуков.

Під час конференції Володимир Торський виступив з докладом, присвяченим проблемам гендерної рівності на прикладі моряків, також він очолював наукову секцію «Морська освіта та підготовка», Дмитро Жуков очолював наукову секцію «Морське середовище».

До матеріалів конференції з подальшою публікацією у науковому журналі TransNav, що індексується у SCOPUS, були включені статті таких науково-педагогічних працівників НУОМА: Андрія Бондаренка, Леоніда Вагущенка, Олександра Вагущенка, Леоніда Вишневського, Дмитра Вишневського, Алли Дранкової, Віктора Коновця, Віталія Кошевого, Олександра Кривого, Марка Кривого, Костянтина Лихогляда, Олексія Малахова, Михайла Міюсова, Миколи Мухи, Андрія Найдьонова, Олександра Палагіна, Олександра Шемякіна, Олександра Шишкіна.

Під час конференції було підписано нову редакцію договору про співпрацю між GMU та НУОМА. Окремою статтею договору передбачено можливість проходження курсантами НУОМА практики на навчальних суднах GMU.

Радою TransNav ректору НУОМА професору Михайлу Міюсову було присвоєно звання Почесного члена (Honorary Fellowship) TransNav.