З 9 по 11 жовтня 2024 року в Массачусетській морській академії, Баззардс-Бей, США, за підтримки фонду Nippon Foundation, відбулися Щорічна генеральна асамблея та конференція Міжнародної асоціації морських університетів (IAMU). Національний університет «Одеська морська академія» (НУОМА) на цих заходах було представлено ректором професором Михайлом Міюсовим та старшим викладачем кафедри управління судном капітаном далекого плавання Дмитром Жуковим.

Асамблея IAMU є форумом для обміну інформацією, схвалення питань політики, а також зміцнення та розвитку добрих відносин і співпраці між університетами-членами IAMU. Під час церемонії відкриття асамблеї виступили: президент Массачусетської морської академії контр-адмірал Francis X. McDonald, голова Морської адміністрації Міністерства транспорту США контр-адмірал Ann Phillips, голова фонду Nippon Foundation Yohei Sasakawa, голова IAMU – президент Морського університету міста Гдиня професор Adam Weintrit та виконавчий директор IAMU професор Takeshi Nakazawa.

За традицією було проведено Президентський форум – зустріч, на якій президенти (ректори) університетів-членів IAMU обговорюють питання політики та напрямків діяльності IAMU, враховуючи академічні відносини між університетами-членами, а також економічні та технологічні розробки в міжнародному морському співтоваристві. 

Пленарне засідання надало представникам університетів-членів можливість переглянути діяльність IAMU, затвердити політику, програми та бюджет IAMU відповідно до рекомендацій Міжнародної виконавчої ради (IEB). Голова IAMU та виконавчий директор від імені IEB прозвітували перед університетами-членами про рішення IEB та комітетів IAMU. Визначені переможці конкурсу дослідницьких проектів, нагороджені експерти IAMU та призначені члени IAMU, які будуть представляти IAMU на заходах Міжнародної морської організації (ІМО). Представляти IAMU на засіданні 110 Комітету з безпеки на морі IMO (MSC 110) було доручено представнику НУОМА Дмитру Жукову. Було затверджено місце проведення наступної асамблеї IAMU – Університет AMET, місто Ченнай, Індія, у жовтні 2025 року. За рішенням виконавчої ради асоціації ректору НУОМА професору Михайлу Міюсову було присвоєно звання Почесного члена IAMU «на знак визнання його видатного внеску у морську освіту та підготовку, його зразкового лідерства у Національному університеті «Одеська морська академія» та його самовідданої служби глобальним ініціативам IAMU». Відповідний сертифікат було представлено на пленарному засіданні асамблеї професором Adam Weintrit, головою IAMU.

На конференція IAMU науковці та викладачі університетів-членів IAMU мали можливість представити результати своїх академічних/наукових досліджень спільноті асоціації. Конференція IAMU була організована місцевим виконавчим комітетом та міжнародним програмним комітетом  IAMU. Під час конференції IAMU було заслухано більше 60 доповідей у різних форматах. НУОМА була представлена презентаціями: «Оптимізація експлуатаційних режимів роботи пропульсивних комплексів з допоміжними вітровими рушіями» (автори – Михайло Міюсов, Олександр Кривий, Дмитро Жуков) та «Нові виклики для екології Чорноморського регіону» (автори – Михайло Міюсов, Ігор Ворохобін, Дмитро Жуков). Матеріали конференції опубліковано в книзі, що індексується Scopus та Web of Science. Разом з асамблею та конференцією відбулась студентська програма.

Під час асамблеї Массачусетська морська академія отримала та ввела в експлуатацію нове навчальне судно – багатоцільове  судно національної безпеки NSMV Patriot State вартістю 300 мільйонів доларів США.

Витрати по участі представників НУОМА та інших делегатів закладів вищої освіти з України у заходах асамблеї та конференції було здійснено за рахунок IAMU та Массачусетської морської академії.