6-7 червня 2024 року  в Національному університеті «Одеська морська академія» (НУОМА) відбувся 9-й Міжнародний форум «Освіта, практична підготовка та працевлаштування моряків – 2024», який цього року був приурочений до 80-річного ювілею НУОМА. У роботі форуму взяли участь понад 100 делегатів. Серед делегатів конференції представники Міністерства освіти і науки України, Міністерства інфраструктури України, а також керівники та представники морської індустрії, судноплавних і крюїнгових компаній, морських навчальних закладів та морських тренувальних центрів. Генеральним партнером форуму виступила компанія MSC Shipmanagement, генеральний партнер конференції компанія Wartsila представила виставковий стенд для демонстрації останніх розробок суднових тренажерів, генеральним партнером прийому форуму виступила Професійна спілка робітників морського транспорту України.

Захід проходив у змішаному форматі: як з фізичної присутністю делегатів, так і онлайн. Більшість з делегатів були присутні у залі конференції. На жаль, у зв’язку з військовим станом в Україні іноземні делегати взяли участь в роботі конференції тільки онлайн. З привітанням до делегатів звернулись: заступник міністра освіти і науки України Михайло Винницький, голова Наглядової ради університету Юрій Васьков, виконавчий директор компанії MSC Shipmanagement Prabhat Kumar Jha, виконавчий директор Міжнародної асоціації морських університетів професор Takeshi Nakazawa, виконавчий директор Морського інституту (Великобританія) капітан John Lloyd. Також було зачитано привітання Міністра освіта і науки України Оксена Лісового та голови Дунайської Комісії Любові  Непоп.

З доповідями виступили ректор НУОМА Михайло Міюсов, голова Міжнародної асоціації GlobalMET капітан Pradeep Chawla, екс-виконавчий директор Європейського агентства морської безпеки (EMSA), виконавчий директор компанії MyNavix OÜ капітан Markku Mylly,  заступник голови Державної служби морського і внутрішнього водного транспорту та судноплавства України Сергій Максимов, голова Фонду  ITF Seafarers’ Trust Katie Higginbottom, експерт по продажам морських тренажерів компанії Wartsila Voyage (Фінляндія) Sander Klasse, проректор НУОМА Вадим Захарченко, програмний менеджер компанії LearnMarine Олександр Піпченко.

Форум складався з двох сесій, перша з яких була присвячена обговоренню сучасних трендів та людського фактору у судноплавстві, на другій були підняті теми новітніх технологій та розвитку національної системи морської освіти і практичної підготовки. Під час кожної з сесій були проведені панельні дискусії за відповідною тематикою.

Презентації спікерів будуть розміщені на сайті форуму www.etc-odessa.com