25-6 грудня 2018 року факультет електромеханіки та радіоелектроніки (ФЕМіРЕ) Національного університету «Одеська морська академія» (НУ «ОМА») провів традиційну, вже восьму щорічну науково-методичну конференцію “Суднова електроінженерія, електроніка і автоматика – SEEA-2018.

Факультет електромеханіки та радіоелектроніки у складі НУ «ОМА», який є провідним в Україні з підготовки високоякісних фахівців для морського флоту, в черговий раз надав можливість науковим співробітникам, викладачам, і курсантам (студентам) прийняти участь у нашій конференції та поринути у світ сучасних новітніх розробок та технологій.

Тематика конференції розподіляється на 9 секцій, які охоплюють широке коло актуальних науково-методичних напрямків, а саме: енергозбереження, енергоефективність та надійність електромеханічних систем; якість електричної енергії; технічна експлуатація 1сучасного електрообладнання та систем управління суднами; сучасні суднові енергетичні системи; математичне моделювання як процесів і явищ в елементах енергетичних установок, так і пристроїв в електро – та радіотехніці; питання інформаційної безпеки, а також освітні та професійні стандарти.

Вперше наша конференція (її основні доповіді) була зареєстрована у міжнародній системі адміністрування наукових конференцій EasyChair, яка охоплює тисячі наукових конференцій по всьому світу. Це стало можливим завдяки створенню сайту конференції http://femire.onma.edu.ua. Завдяки цьому, вперше, в роботі конференції прийняли участь представники іноземних держав, зокрема Lala Bhaskar, Pradeep Kumar, Kishore Nai Mude (Індія), Хандакжи Камаль (Йорданія), Kosmas Zdrozis (Греція).

Все це дає підставу вважати, що конференція виходить на новий, міжнародний рівень.

8Робота конференції була відкрита на пленарному засіданні, де з вступним словом виступив ректор НУ«ОМА» д.т.н., професор Міюсов М.В. який доповів про сучасний стан наукової діяльності в університеті та розвиток матеріально-технічного забезпечення в цьому контексті.

О стратегічних задачах судноплавства в Україні до 2030 року розповів проректор з наукової роботи д.т.н., професор В.А. Голіков. Питання модернізації освітніх програм у контексті реалізації положень ЄПВО та вимог Конвенції ПДНВ, з урахуванням ратифікованих Україною Манільських поправок, були розглянуті у доповіді проректора з науково-педагогічної роботи, д.т.н., професора В.М. Захарченка.

Завідувач кафедри технічної експлуатації суден, к.т.н., доцент В.А. Шевченко розповів про перспективи розвитку тренажерів машинного відділення при підготовці суднових інженерів в5 частині експлуатації суднових електроенергетичних установок.

Завдяки активній участі курсантів, спеціалістів, магістрів, аспірантів та викладачів кафедр факультету електромеханіки та радіоелектроніки, а також фахівців інших навчальних закладів на секційні засідання було представлено більш 50 доповідей з актуальних питань сучасної суднової електроінженерії, електроніки і автоматики.

Як і кожного року, за результатами конференції буде проведено відбір кращих робіт магістрантів для участі у другому етапі Всеукраїнського конкурсу наукових робіт, а у якості заохочення, молодих вчених, які зробили найкращі доповіді і проявили себе, як талановиті дослідники та активні учасники, буде нагороджено дипломами.

Як завжди, готується до публікації збірник наукових робіт конференції.