Стало вже доброю традицією проводити в Одесі Міжнародний форум з освіти, підготовки та працевлаштування моряків (ETC). У 2019 році Національний університет «Одеська морська академія» (НУ «ОМА») проводить вже 7-й щорічний форум, який в цьому році приурочений до святкування 75-ї річниці з дня заснування НУ «ОМА». Форум проводиться Національним університетом «Одеська морська академія» та Виставковим центром «Одеський дім» в пасажирському комплексі Одеського морського торгового порту і традиційно об’єднує конференцію та виставку. Для організаторів велика честь, що у Форумі беруть участь представники Міжнародної федерації працівників транспорту (ITF), Міжнародної ради морських роботодавців (IMEC), Всесвітнього морського університету (WMU) при Міжнародній морській організації (IMO), Міжнародної асоціації морських університетів (IAMU), Морського інституту (Nautical Institute), Інституту морської техніки, науки і технологій (IMarEST) Великобританії. У роботі форуму беруть участь понад 180 делегатів, 100 організацій і компаній з 25 країн: Болгарії, Великобританії, Німеччини, Гонконгу (Китай), Греції, Данії, Індії, Італії, Казахстану, Кіпру, Латвії, Литви, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Румунії, Сінгапуру, Туреччини, України, Фінляндії, Філіппін, Хорватії, Швеції, Естонії та Японії.

Делегати представляють міжнародні асоціації, морські навчальні заклади, навчальні тренажерні центри, судноплавні і крюїнгові компанії, розробників морських тренажерів, програмного забезпечення і устаткування, професійні спілки, інші компанії та організації морської індустрії. Тисячі гостей, моряків і курсантів відвідують експозицію виставки щороку.

Генеральним партнером Форуму є компанія Anglo-Eastern Ship Management (Гонконг) – провідний незалежний постачальник послуг з управління судами для судновласників з усього світу.

 Генеральний партнер виставки – компанія Wärtsilä (Фінляндія) – є світовим лідером в області інтелектуальних технологій і рішень повного життєвого циклу для морських і енергетичних ринків.

Генеральним партнером конференції виступає компанія Kongsberg Maritime (Норвегія) – провідна світова компанія, яка надає системи для динамічного позиціонування і навігації, морської автоматики, управління безпекою, вантажних операцій, підводних досліджень і будівництва, морської підготовки та супутникового позиціонування.

Форум об’єднує партнерів, зацікавлених в якісному навчанні, практичної підготовки та працевлаштування моряків, безпечної та ефективної експлуатації морських суден, надає відмінні можливості для обговорення актуальних питань, що стоять перед морською галуззю.

Програма конференції включає 5 пленарних засідань, 11 презентацій, 4 панельних дискусії і 3 круглих столи.

Теми пленарних засідань і панельних дискусій: судноплавний менеджмент і кадрові ресурси; компетентність моряків і людський фактор; освіту, практична підготовка та дипломування (сертифікація) моряків; останні технологічні досягнення для судноплавства і морської освіти; сучасне управління персоналом в судноплавстві.

Круглі столи: криміналізація моряків; змішане навчання і майбутнє тренажерної підготовки; неперервна професійна розвиток моряків.

Девізом Форуму є «Партнерство для прогресу». Партнерство, спільні зусилля всіх зацікавлених сторін, дозволять вирішити проблему нестачі кваліфікованого персоналу в світовому торговельному флоті і забезпечити ефективне і безпечне судноплавство, захист навколишнього морського середовища за рахунок управління людськими ресурсами.

Можливість продемонструвати міжнародній морській громадськості потенціал морської освіти і системи працевлаштування моряків України дозволяє підтвердити позицію України, як одного з лідерів в кадровому забезпеченні світового судноплавства висококваліфікованими фахівцями. Ми очікуємо приходу на український ринок нових компаній, відкриття нових кадетських програм.