5 – 8 листопада 12 курсантів-переможців Національного університету «Одеська морська академія» та його структурних підрозділів конкурсу «Морська справа 2019» фонду Бориса Колеснікова  відвідали Міжнародний галузевий форум Europort 2019  у Роттердамі.

Чотири насичених дні в Нідерландах дали можливість юним морякам зануритися у професійну атмосферу, перейняти передовий досвід, пройти практичне навчання і ознайомитися з останніми досягненнями і тенденціями глобальної морської галузі. Українські студенти побували в порту Роттердама – найбільшому в світі вузлі судноплавних ліній, відвідали термінали і промислову зону, райони Еемхавен, Ботлек, Європорт і насипні території Maasvlakte і Maasvlakte-2. Курсанти побачили навантаження і розвантаження контейнерів з вантажами, роботу автоматичної техніки, оглядову панораму всього порту, прибуття суден у реальному часі, а також зустрілися зі співробітниками компанії EMO – найбільшого суховантажного терміналу в Європі.

Також переможці конкурсу «Морська справа 2019» разом з президентом фонду Борисом Колесніковим стали гостями Міжнародного галузевого форуму Europort 2019 – провідного місця для зустрічей судновласників, риболовецьких компаній, представників найбільших портів. У виставці взяли участь понад 1 100 експонентів з 45 країн світу; форум відвідали 30 000 чоловік, і серед них вперше була група талановитих і перспективних курсантів з України. Вони з цікавістю спілкувалися зі старшими колегами, які ділилися досвідом зі створення економічного простору для будівництва суден, розповідали про нові технології, висловлювали новаторські ідеї в інженерній справі, з постачання обладнання та переобладнання флоту.

Фонд організував для юних моряків екскурсії з відвідуванням основних визначних пам’яток Амстердама і Роттердама. Їх особливо вразили історичні об’єкти з морською тематикою – Музейна гавань зі старовинними баржами, паровими буксирами і портовим обладнанням середини XIX і початку XX століть; набережна річки Маас з пам’ятником 3 500 героям-морякам торгового флоту Нідерландів, які загинули під час Другої світової війни; Стара гавань XVII століття.